Микробиологични среди

Kачеството на продукцията 


Фирма Scharlab е производител на дехидратирани и готови за употреба хранителни среди в съответствие със стандарт ISO 9001:2008, редица утвърдени методи, стандарти и микробиологични директиви (ISO, AFNOR, European Pharmacopoeia, USP, FDA и др.). Полученият краен продукт отговаря на предварително определени критерии за качество, включително физически, химически и биологични параметри като вънчен вид, pH, цвят, селективност. Освен това, Scharlab прилага цялостен набор от критерии, пригодени за мониторинг на продукцията и на процесите на качествен контрол, които включват спецификациите за най-важните параметри, като например качеството на водата, която се използва, качеството на въздуха, възможността за проследяване на суровини, оборудване, записи и обучение на персонала. Scharlab строго се придържа към Системата за Контрол на Качеството в съответствие с изискванията на ISO 9001, въведена в експлоатация от 1997. Фирмата се отличава с екологично чисто производство според стандартите на ISO 14000, въведено в експлоатация от юни 2002.

 

Анализни сертификатиВ анализните сертификати са включени цветни снимки на миробиологичния растеж. Всяка партида включва пълен анализен сертификат с включени физикохимични данни и тестове на микробиологичен растеж с подходящи щамове според различни стандарти и норми.


Трансмисивни Спонгиформни Енцефалопатии (TSE)


Във формулите на много хранителни среди се съдържат суровини от животински произход, което означава, че има теоретичен риск от предаване на животински трансмисивни спонгиформи енцефалопатии.
Хранителните среди на Scharlab се придържат към директивите и указанията, препоръчани от Европейската служба за контрол на качеството на лекарствените средства (EDQM) за производството на лекарства: Резолюцията за частично споразумение на Комитета за обществено здраве, Резолюция AP-CSP (99-4) и Европейската Фармакопея точка 5.2.8 намаляват до минимум риска от предаване на животински спонгиформни енцефалопатогенни агенти чрез лекарствени продукти.
Това се постига, като се гарантира, че всички суровини от животински произход са доставени само от производители, които могат да докажат липсата на риск от TSE, предоставяйки съответните Сертификати за годност. Този сертификат гарантира, че пептонните суровини произхождат от страни, свободни от TSE, като Нова Зенландия, Австралия и САЩ и че по време на производствените процеси не се е получило замърсяване.

 

Технически характеристики


Тези листи биха могли да бъдат достъпни чрез интернет страницата на фирма Scharlau: www.scharlab.com в pdf-формат.

 

Дехидратирани (сухи) хранителни средиВсяка опаковка е придружена от сертификат за качество и BSE сертификат, гарантиращ доброто здраве на животните, от които са получени суровините. Сухите хранителни среди се предлагат в предварително претеглени сахети, но също така са налични и в опаковки от 500 гр и бодони от 5, 10 и 25 кг. Капачките на шишетата се затварят много плътно, което запазва продуктът сух в продължение на дълъг период от време. Етикетите съдържат инструкции на пет езика и са направени от водоустойчево пластмасово покритие. Всяка бутилка е опакована в полиетиленова торбичка, която я предпазва от прах и мръсотия. Всяка дехидратирана хранителна среда има срок на годност 4 години след датата на отваряне. Проведените изследванията по стабилност позволиха да се увеличи срока на годност на повечето среди до 5 години. Има някои изключения, които поради своята формула, имат по-кратък срок на годност.

 

Дехидратирани хранителни среди в предварително претеглени сахети- 5 сахета в опаковка

- Всяко пакетче се разтваря в 500мл дестилирана вода

 

Предимства:

  • Спестяват време, тъй като не е необходимо сухата среда да се тегли.
  • Лесна употреба- пликчетата се отварят и се изсипват директно в 500мл дестилирана вода.
  • Дълъг срок на годност- 4-5 години. Няма опасност от овлажняване, изветряване или захабяване, както често се случва при големите разфасовки, когато седят дълго време отворени.
  • Избягват се грешки при тегленето на сухите среди, тъй като съдържанието на пликчетата е точно претеглено.
  • Спестяват се средства, защото не е нужно да се купува голяма опаковка ако потреблението на съответната среда е ниско.

 

Дехидратираните среди в пакетчета са идеалното решение за среди, използвани в по-малки количества. Не е наложително да се правят по-големи разходи при закупуването на голяма разфасовка. Проблемът с овлажняването и захабяването на дехидратираните среди, който обикновено възниква при отварянето на голямата разфасовка от 500гр, е елиминиран. Клиент търпи по-малко загуби, тъй като използва цялото количество. Времето, необходимо за точното претегляне на средата може да бъде спестено, както и всички грешки, свързани с този процес.­­

 

Добавки и суплементи


- Добавки в уникални флакони – „натисни-разклати-използвай”

 

 

Фирма Scharlab предлага суплименти във флакони, които допринасят за по-бърз и удобен начин на работа, като същевременно се намалява риска от рамърсяване. Суплиментът е под формата на прах, който се намира в капачката на флакона, а в самата виалка има стерилен разтвор. След леко натискане на капачката прахообразната субстанция се смесва с разтвора и суплементът е готов да бъде добавен в стерилна хранителна среда. Тези суплементи имат редица предимства като: работата с тях е бърза и лесна, няма нужда от стерилни спринцовки, няма нужда от стерилизиране на добавките при филтруване, подобрена ефективност на добавките, могат да се използват за всякаква среда. Предлагат се в кутия от 10 виалки. Съхраняват се при температура 2°С – 8°С, на тъмно. Скорът на годност на този продукт е между 3 и 4 години след датата на отваряне.

 

- Суплементи, сушени чрез замразяване

 

 

Фирма Scharlab предлага и суплементи в суха форма, изсушени чрез замразяване. Те са по-малко практични от флаконите „натисни-разклати-използвай”, но пък са по-икономични.
Важно е да се спомене, че необходимият стерилен разтворител към сухата среда е включен в комплекта. Това дава възможност на потребителя да започне разтварянето на добавката веднага, спестявайки си досадната работа по измерването и стерилизирането на разтворителите.
Предлагат се в комплект от: 5 виалки суплимент и 5 виалки стерилен разтворител. Съхраняват се при температура 2°С – 8°С, на тъмно. Скорът на годност на този продукт е между 3 и 4 години след датата на отваряне.

 

Готови хранителни среди, разлети в петрита 90ммГотовите хранителни среди, разлети в петрита са произведени в "чисти стаи" и в съответствие с най-високите стандарти за качество и безопасност. Работната камера е подложена на въздействието на ламинарен въздушен поток клас ISO 5 (клас 100), което предотвратява замърсяване на продукта.

Предлагат се в опаковка по 20 бр. петрита.

Срок на годност: 3 месеца

 

Филтрационни плаки 55мм
Използват се за мембранна филтрация. Най-голямо приложение намират при изледване на замарсяването на води и течности. Произведени са в "чисти стаи" и в съответствие с най-високите стандарти за качество и безопасност. Работната камера е подложена на въздействието на ламинарен въздушен поток клас ISO 5 (клас 100), което предотвратява замърсяване на продукта.

Предлагат се в двойно и тройно опаковани блистери, общо една кутия съдържа 30 филтрационни плаки /5 блистера по 6 контактни плаки/.

Срок на годност: 6 месеца.

 

 


Контактни петритаПредназначени за микробиологичен анализ на повърхности. Произведени са в "чисти стаи" и в съответствие с най-високите стандарти за качество и безопасност. Работната камера е подложена на въздействието на ламинарен въздушен поток клас ISO 5 (клас 100), което предотвратява замърсяване на продукта.

Предлагат се в двойно и тройно опаковани блистери, общо една кутия съдържа 30 филтрационни плаки /5 блистера по 6 контактни плаки/.

Срок на годност: 6 месеца.

 

 

Агари във флакони
Агари във флакони без загуба на хранителен капацитет или промени в pH. Предлагат се в опаковки от 100 мл и 200 мл; доставят се в кутии по 10 броя.

Срок на годност: 12 месеца.

 

 

 

Бульони във флакони
Бульоните във флакони са предварително стерилизирани и филтрирани за получаването на чиста среда, предназначени са предимно за контрол на стерилността. Предлагат се в опаковки по 100 мл и 200 мл; доставят се в кутии по 10 броя.

Срок на годност: 12 месеца.

 

Твърда среда в епуветки
Епруветки с агар без загуба на хранителен капацитет или промени в pH. Съдържанието на една епруветка е достатъчно да напълни петри от 90 мм, което прави този продукт подходящ за голямо количество посявки. Епруветките са снабдени с винтова метална капачка и са с обем 15 мл; доставят се в кутии по 20 броя.

Срок на годност: 12 месеца.

 

Течна среда в епуветки
Епруветките с течна хранителна среда са с метална капачка на винт със специално уплътнение, което гарантира стерилността и стабилността на продукта. Системата за пълнене на фирма Scharlab гарантира минимално отклонение от посочения обем, което осигурява точни и възпроизводими резултати при използване на техниката за най-вероятния брой (MPN) или в рутинни разреждания.

Течните среди в епруветки се предлагат в обеми от 5, 10, 20 и 19 мл; доставят се в кутии по 20 броя.

Срок на годност: 12 месеца.

Прочети повече